Det går att byta karriär senare i livet

Någonting man får lära sig när man växer upp är att man väljer en utbildning som leder till ett yrke och att man därefter hittar ett jobb som man arbetar med i princip resten av livet. Men om man ångrar sig sen då? Lugn, det går att byta yrkesinriktning även i medelåldern!

612186-education-foundationsTidigare har vi skrivit om hur man ska gå tillväga för att skaffa sig ett yrke och knipa anställningen i hård konkurrens, men när man vill byta från en arbetskategori till en annan då är det lite skillnad – men det går! Till exempel skriver SvD i en artikel om Lennart Martinsson vid 35 års ålder bestämde sig för att helt enkelt byta karriärväg.

Hans historia:

Lennart Martinsson arbetade inom livsmedelsbranschen och hade gjort det under närmare 15 års tid vilket gjort att han hunnit med det mesta inom den branschen – två chefspositioner kan han till exempel skriva upp på sitt CV. Under dessa år trivdes han i sin roll men vid 35 års ålder började han tvivla på om detta verkligen var något han vill fortsätta arbeta med och efter noga överväganden insåg han att: nej, det är det inte. Så för att utvecklas insåg han att han skulle behöva sätta sig i skolbänken igen och återuppta sina studier.

Sagt och gjort.

Han bestämde sig att läsa psykologi vilket först krävde ett år på Komvux för att läsa upp gymnasiepsykologin och det var där han bestämde sig för att sedan fortsätta sina psykologistudier inom sociologi med inriktning på utredning. Dock medger han att det var med vissa svårigheter som han satte sig i skolbänken igen, han hade ju trots att klarat sig 15 år utan studier så det tog ett tag innan han kom in i det igen. Men det var nog mödan värt för idag arbetar nämligen Lennart Martinsson projektledare på Karolinska Institutets tvillingregister. Där driver han kvantitativa datasamlingar, skapar enkäter åt forskare, genomför neurologiska och DNA-tester med mera – och han stormtrivs.

Tips för att våga byta yrke:

  • Våga
  • Planera
  • Gå all-in