Finansiera ditt eget företag

Den som ska starta ett eget företag måste ha pengar för att finansiera verksamheten. Det finns flera sätt få in pengar, för finansiering måste man ha.

Har du en företagsidé men inga pengar? Pengar behövs för att finansiera idén, och det finns många sätt att få in dem.Presentation av affärsidé

  1. Ta ett banklån. Det finns många företag som erbjuder lån utan säkerhet. På https://www.bluestep.se/ hittar du ett av dem. Det går också att använda sin bostad, sin bil eller något annat som man äger som säkerhet. Tänk bara på att du måste betala tillbaka lånet, vare sig din affärsidé blir framgångsrik eller inte.
  2. Använd dig av crowdfunding. Denna form av finansiering används av företag i många olika storlekar, från de som vill starta till de som redan är etablerade. Ett framgångsrikt exempel på ett lite större företag som använt sig av crowdfunding är det skotska bryggeriet Brewdog, som genomfört flera kampanjer sedan 2010. Mer om dem, och deras senaste kampanj, finns att läsa här.
  3. Uppvakta affärsänglar. En affärsängel är en person som är villig att investera i ett nystartat företag. Det blir allt vanligare att det arrangeras träffar där aspirerande entreprenörer får presentera sina affärsidéer för affärsänglar. I västra Sverige finns bl.a. nätverket IDA, som samlar kvinnliga affärsänglar. En intervju med deras grundare finns att läsa här. En fördel med att välja denna form av finansiering är att det sällan är något krav att pengarna ska betalas tillbaka, men räkna inte med att få några pengar från en affärsängel en andra gång, om du misslyckats med din första affärsidé.
  4. Ansök om pengar från Almi. Almi är ett statligt bolag som har till uppgift att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet. Den som vill starta ett företag kan ansöka om ett lån hos Almi. Under år 2015 lånade 4400 nystartade företag sammanlagt 3,2 miljarder av Almi, skriver P4 Sjuhärad.

En framgångssaga bland många är företaget Donya Labs, som startade i Linköping 2006. Företaget fick in kapital från bl.a. Almi, och köptes tidigare i år av Microsoft för mellan 700 och 800 miljoner kronor, skriver DI Digital.