Lån och sparande

Vad är egentligen bra att tänka på om du vill spara lite pengar och inte göra av med för mycket varje månad? Och är det verkligen romantiskt att prata pengar med en partner?

 

I ett tidigare inlägg beskrevs det hur ett snabbt lån kan göra att du kommer igång med något som du behöver komma igång med. Det bästa är dock att spara så pass regelbundet att du inte behöver söka ekonomisk hjälp i form av smslån, eftersom detta kan leda dig i skuldsättning och liknande. Ganska onödigt med andra ord. Men hur sparar man bäst pengar egentligen?

 

Så kommer du igång med att spara pengar

 

I en artikel i Svenska Yle tipsar en privatekonom om några enkla råd som går även den minst sparsugne att komma igång, de råd hon ger är bland andra dessa följande punkter:

 

 

  • Spara direkt när pengarna kommer in på kontot. Då hinner du inte göra dig av med dem.
  • Börja med små summor. Det är alltid lättare att öka på sparbeloppet senare.
  • Gör det till en vana.
  • Kom ihåg att det alltid finns en kostnad inbakad i sparandet. Jämför kostnaderna med olika sparsätt (till exempel sparkonto, fonder, aktier).
  • Ta hjälp av en ekonomirådgivare om du har funderingar kring ditt sparande och din konsumtion

 

Privatekonomen i artikel från Svenska Yle vågar till och med stå ut lite och säger att pengaprat med en partner – för att undvika gräl och tvister i framtiden – är romantiskt. Läs mer om detta i artikeln som är länkad till ovan punkterna i listan.

 

Flera sätt att börja spara pengar på är att gå in och läsa igenom råden som finns på Konsumentverkets egna hemsida riktad mot just konsumenter. Där går det bland annat att göra en budgetkalkyl och kostnadsberäkningar som du kan använda dig av i din privata ekonomi. Det gör att du ser hur mycket du kan spara undan, hur mycket du kan göra dig av med för att täcka det du behöver samt hur mycket du måste lämna för oförutsedda utgifter. Det ger dig helt enkelt ett bra helgetsgrepp på din egna ekonomi, något som ger den kraft att växa sig starkare – eftersom du är medveten om dina begränsningar och när du helt enkelt inte får göra av med mer pengar en viss månad.