Lär dig mer om den ekonomiska världen

Att förstå sig på den ekonomiska världen är inte alltid det lättaste, speciellt inte om man inte har någon större erfarenhet av allt som heter banklån med räntor, amortering och allt vad det innebär. Ännu svårare blir det när du hela tiden händer saker i bankvärlden och nya begrepp kommer som man ska hålla reda på – och det är svårt att erkänna sig förvirrad när man sitter där hos banken och ska säga ja eller nej till  vad hen frågar. Men det är viktigt att förstå att man inte är ensam om att har svårt att hänga med i vad banken innebär, och man ska också veta att man alltid kan fråga om det känns förvirrande.

Förståelse innebär missnöje

I en artikel från Dagens Nyheter kan man också läsa om att kunderna får allt lägre förtroende för de Svenska bankerna, och frågan är om det inte kan bero på det faktum om svårigheter att förstå? I artikeln skriver man som följer:

Förtroendet för svenska banker är lågt och trenden negativ, enligt vår nya studie. Kritik kan förvisso riktas mot bankerna, men det finns också en bristande förståelse för bankernas verksamhet och förutsättningar, skriver Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank.

Och det visar ju verkligen att det ligger någonting i att man inte riktigt hänger med i allt vad bankerna pratar om. Men det är som sagt bara att prata med din bank för att ta reda på vad som gäller. För att du ska känna dig lite mer trygg i detta kommer här en förklaring för några av de begrepp som finns:

  • Blancolån: Ett begrepp som blivit allt vanligare, och innebär att man tar ett lån utan säkerhet. Att ta blancolån har blivit allt mer vanligare, vilket kan bero på att bolånetaket började gälla för några år sedan.
  • Ränta: Ränta är vad du betalar för att få låna. Säg att du lånar 10 kronor från banken, så måste du kanske betala 1 kr per dag som du har lånet, vilket innebär att du betalar tillbaka 15 kr om du har lånet i fem dagar. Ränta mäts vanligen i procent, och är någonting som varierar beroende på bank eller lånebolag.
  • Amortering. Om det är ett högt lån, säg ett bostadslån, är det viktigt att amortera på lånet. Det innebär att man betalar av lånet, med exempelvis 1000 kronor per månad. Detta är någonting de flesta banker kräver av sina kunder.
Följ räntan för att ha bättre koll

Att ha förståelse för dessa tre viktiga punkter kommer att göra det lättare för dig under ditt bankbesök, och ge dig tillräckligt med lugn för att klara av mötet utan problem. Följ gärna också hur räntan ser ut (den förändras konstant) så blir det lättare för dig att förhandla med banken när räntan ska sättas. Lättast är det att ha koll på räntan genom att klicka dig in på Dagens Industri, de har en sida full av olika räntor som du kan läsa av i diverse tabeller. Kika in detta här: http://www.di.se/indikatorer/rantor/