Marknadsför företaget online

Att tänka på när man startar företag har vi tipsat om tidigare under rubriken ”När man startar företag” och nu är det dags för nästa steg: att marknadsföra din idé och ditt företag på ett enkelt och lönsamt sätt.

profilkladershop marknadsföring reklamNär det kommer till marknadsföring finns flera olika alternativ och medier att välja bland, och knepet är att hitta rätt väg och medel som är mest lönsamt för sig egen unika idé eller för sin typ av företag. Arbetar man till exempel inom IT och har lanserat en butik på nätet är det rimligtvis internet som är bästa platsen att marknadsföra sig på eftersom att det är hit ens kunder vänder sig för att hitta till plattformen. Så låt säga att detta är fallet. Nu gäller det att hitta en lönsam strategi för att nå ut till kund och då finns en hel del saker som man bör tänka på.

Att tänka på för att marknadsföra en onlinebutik

Först och främst är det viktigt att analysera vem som köper produkten du säljer, att hitta en målgrupp att fokusera på. När detta är gjort gäller det att ta reda på vart någonstans på nätet som din målgrupp faktiskt befinner sig. Att marknadsföra en onlinebutik som säljer godis och bakelser tjänar till exempel inte mycket på att synas i sammanhang där träning, hälsa och viktminskning har största prioritet, för att ta som exempel. Nej, det handlar om att hitta rätt forum med rätt typ av målgrupp för din specifika produkt du säljer – och när du hittat denna är det dags att arbeta för effektiv konvertering (få målgruppen att köpa det du erbjuder). Vad bland annat tidningen Driva Eget tipsar om är att lägga upp en marknadsstrategi om hur man får kunderna att hitta till sin butik, och det är viktigare än man tror. Och har man svårt för det vi nämnt ovan, med att identifiera en målgrupp att rikta sig till, finns ett knep som funkar för de flesta och det är att lägga upp annonser på Facebook. Genom att analysera resultatet av vilka som klickar på din annons kan du sedan snabbt hitta din målgrupp – och sedan arbeta med din marknadsföring rakt till den.

Enkla tips för att få din butik att synas online:

  • Sociala medier – skapa konton på Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn och kanske SnapChat för att få folk att lära känna ditt varumärke.
  • Arbeta med Affiliate – skaffa samarbetspartners som hjälper dig att synas, exempelvis som bloggare.
  • Syns på Google – att komma högt i Googles resultat ger många besökare, arbeta därför aktivt med SEO för att klättra i sökresultatet.