Möjligheterna är oändliga

Mycket forskning görs kring människors förutsättningar, allt från våldsbenägenhet till utseende. Det kan tyckas att inte mycket lämnas till slumpen och att om en gen existerar inom oss så är det kört i framtiden. Existentiella frågor handlar mycket om man verkligen kan påverka själv och vad miljön har för betydelse egentligen. Det finns två läger och den ena säger att generna är dem som bestämmer och det andra laget som menar att det är miljön som påverkar hur vi blir som människor. Dock finns det de som att de båda har betydelse men att det är upp till varje person att ta kontroll över sitt egna liv.

dna-stränger och gener

Det är tyvärr lätt att hamna i en sorts sorg över att man inte är välsignad med bättre gener. Generna som vi ärver av våra föräldrar kan innehålla arvslag av sjukdomar, tidig död, fetma och alla andra mindre önskvärda sjukdomar och tillstånd. Vetskapen om att man har lättare för att få en sjukdom eller att gå upp i vikt kan göra att man istället ger upp. Det finns de som istället anser att miljön sätter våra omständigheter och att vi inte blir feta trots genen för att vi lärt oss näringslära och liknande. Vem som har rätt eller fel går inte att svara på i ett enda kort svar utan alla personer är individuella och det är lätt att glömma ibland.

Ointelligenta föräldrar, är man dömd?

Är man dömd att få dåliga resultat i skolan för att förädlarna fick det eller finns det hopp för varje individ? Självfallet är det upp till var och en, alla kan lära sig oavsett vilket IQ dina föräldrar har. Dock är det möjlighet att man måste kämpa lite hårdare än andra. Man kan exempelvis:

  • Ligger barnet i riskzon att inte klara sina läxor och skolarbeten så kan det vara bra att som förälder fixa läxhjälp i grundskolan redan. Det kan vara det som fattas för många, lite extra hjälp.
  • Hitta studiesätt som du gillar och känner att det passar, alla lär sig på olika sätt och man behöver inte vara ointelligent för att man inte lär sig på samma sätt som sina skolkamrater.
  • Ta god tid på dig att välja yrke, du behöver inte bli städare för att en förälder var det och fastna inte i gamla hjulspår. Du ska bli det du vill och är städare det jobb som du verkligen önskar då är det rätt val.