Nya regler för snabblån

Hur hög blir den sammanlagda kostnaden om du tar ett snabblån? Från 1 september i år kan den inte bli högre än summan som lånats. Åtminstone kommer det att bli så om regeringens förslag om nya regler går igenom. Men redan idag finns det företag som gör det möjligt för kunden att se vad den totala kostnaden för ett lån kommer att bli.

Regeringen vill införa nya regler, som ska göra att fler som tar snabblån vet vad de ger sig in på. Räntan för den här typen av lån är högre än räntan på vanliga banklån, och lånen är ofta tillgängliga för de som inte kan ta vanliga banklån. Sekina har bra information på sin sajt om skillnaden mellan lån som löper över kort respektive lång tid.Kronofogdens kontor

De nya reglerna innebär bl.a. att räntan för ett lån inte vår vara högre än 40 procentenheter över referensräntan, skriver Sydsvenskan.

För ett lån på exempelvis 1.000 kronor ska man som konsument därmed inte behöva betala mer än totalt 2.000 kronor.

Vidare föreslås krav på att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta högkostnadslån. Reklamen ska inte få utformas så att den lockar konsumenter till snabba, ogenomtänkta beslut, heter det också.

Yles tips innan du tar ett lån

Att ta ett lån, snabblån eller annat, kan vara helt nödvändigt i vissa situationer. Men det är viktigt att tänka efter en extra gång innan man gör det. Den här typen av lån finns även i vårt östra grannland, och vi rekommenderar alla att läsa Yles råd för den som funderar på att ta ett snabblån. Några av råden är följande:

  • Titta på de sammanlagda kostnaderna, inte månadsraterna.
  • Slå inte ihop lån utan att ta reda på vad den effektiva årsräntan skulle bli.
  • Låna inte mer pengar än vad du behöver.
  • Gör en budget, så du vet hur mycket du har råd att låna. Dolda avgifter kan göra lånet dyrare än du tror.
  • Jämför alltid olika långivare, för att hitta det bästa erbjudandet.