Så lätt får du grepp om ekonomin

Startat eget företag och har lite svårt att få koll på alla ekonomiska delar? Här är några enkla tips på hur du kommer igång och får ett bättre grepp om företagets ekonomi.

Även om du anlitar hjälp med ekonomin kan det vara bra att själv hålla koll på hur det går för företaget. Vet du till exempel vad företaget har för inkomster och utgifter eller hur mycket företaget faktiskt betalar i skatt? Här är några enkla handfasta tips på hur du kommer igång och får en gedigen överblick av företagets ekonomi.

Börja med att sätta budget

Ett företags budget för året är egentligen inte mer än en kvalificerad gissning om hur bra företaget kommer göra rent ekonomiskt under året som kommer och för att kunna göra denna uppskattning behöver du räkna lite på intäkter och utgifter. Men. Det är faktiskt inte så svårt som det låter. Något som Driva Eget tipsar om är att börja med intäkterna månad för månad och summera vad dessa kommer ge för hela året, hur mycket kommer företaget att få in? När denna siffra är fastställd är det bara att tänka på de rörliga kostnaderna och fundera kring vilka av dessa som stiger när vinsterna stiger. Plussa ihop och se vad helårskostnaden av rörliga utgifter kan tänkas bli. Gå nu vidare till de fasta kostnaderna, såsom löner och lokalkostnader med mera, och se vad de fasta kostnaderna för året blir. Nu är det bara att ta intäktssiffran och dra av de rörliga och de fasta kostnaderna för att se vilken vinst du väntas få och det är alltså din budget – vilken du såklart får justera med tiden eftersom att detta bara är en uppskattning.

Glöm inte skatt och inbesparingar

För att företagets ekonomi ska hålla sig god ska du såklart betala skatt varje månad och det inkluderar skatter som till exempel egenavgifter, arbetsgivaravgifter och inkomstskatt för dig med firma eller bolagsskatt om det är ett aktiebolag. Smart kan vara att betala denna med autogiro för att undvika straffränta. Sen kan ett bra steg, nästan i samband med att du sett över budgeten, vara att se över hur företaget kan spara in pengar genom att minska sina utgifter. Är det några avtal som kan förhandlas om eller kanske något som det betalas för som inte används? Se över och revidera!