Smarta e-handelslösningar för entreprenörer

Att starta en e-handel behöver inte vara svårt. Men det är viktigt att all information finns tillgänglig i alla kanaler. Ett PIM-system kan vara en viktig hjälp för att detta ska fungera.

Fritidsfabriken är ett företag som bara funnits i fyra år, men redan blivit en storsuccé. Affärsidén är att sälja friluftskläder med modern design och passform, till ett lägre pris än de stora företagen i branschen. De två grundarna hade ingen erfarenhet, men de var pålästa och började i liten skala, berättar de för Veckans Affärer.

Än så länge har Fritidsfabriken ganska få produkter, men med tanke på hur mycket man har gjort i vinst är det troligt att sortimentet kommer att utökas snart, då Altor köpt in sig i bolaget. Kommer framgången att fortsätta när antalet produkter ökar?

Vad är ett PIM-system?

Den som ska sälja en produkt, vare sig det handlar om ventilationslösningar till ett byggprojekt, eller löparskor till en kund på Stadium, måste ha information om produkten. I många fall bör det också finnas bilder på produkten, även om det är mindre viktigt i en butik där kunden kan se och ta på produkten. För e-handel är detta helt nödvändigt: ingen köper något på nätet utan att ha sett en bild. Bilderna, och informationen, kan finnas i många olika dokument: kalkylblad, bildbanker och olika affärssystem. PIM står för Product Information Management, och systemen samlar all information om produkterna på ett ställe. Detta gör att det blir enklare att komma åt all relevant information.

Många butiker har idag ett sortiment som är starkt säsongsbetonat. Det gäller bl.a. just Stadium. Företaget har 30 000 produkter i sitt sortiment, av vilka 90 % förändras var fjärde månad. Det innebär att inte bara webbshoppen ska uppdateras. Det är också viktigt att tryckt reklam och andra dokument inte innehåller information som blivit obsolet. Därför valde man en PIM-lösning från företaget Inriver, skriver Computersweden.

På sidan https://www.webon.se/losningar/pim-system kan du läsa mer om PIM-system.