Tips inför företagsstart

Går du i tankar om att starta företag? Då finns en hel del att tänka på, allt från telefoni, mobiltelefoner, internet och uppkopplingslösningar till logistik och lokaler. Här är allt du behöver tänka på när du ska starta företag.

Det är många saker som ska klaffa när man ska starta företag, allt från att välja ett företagsnamn till att i ett senare skede hitta en helhetsleverantör inom telefonilösningar och allt där till. Så det gäller att du börjar i rätt ände. Först kan det till exempel vara bra att ha en affärsidé innan du bestämmer dig för ett företagsnamn, och när du väl ska välja ett företagsnamn så bör du välja ett som är representativt för företaget och dess produkter. Något som du till exempel kan tänka är att företagsnamnet ska vara säljande likt en boktitel, för om du ser namnet som en bok är det ganska glasklart att om du står utan en säljande titel kanske ”boken” inte säljer och i stället placeras i bokaffärens skrymda utrymmen och inte på display i skyltfönstret – ett bra namn på företaget kan alltså vara skillnaden mellan att lyckas eller inte.

Skapa en affärsplan

Har du en idé och ett gäng trogna vänner som du ska arbeta med men inte vet hur du ska starta igång riktigt? Då är det dags att sätta dig ned ett slag och skapa en affärsplan där du punktar upp både din idé och hur du ska gå tillväga för att göra verklighet av den – en plan för hur din verksamhet ska fungera helt enkelt. Men vad ska man tänka på? Fälj dessa punkter till att börja med:

  • Formulera din idé och utvärdera om din affärsidé håller i verkliga livet.
  • Vilka är dina kunder? Hitta en målgrupp.
  • Utvärdera dina konkurrenter och hitta saker som skiljer dig från dem.
  • Bestäm namn och kanske en logga för att skapa ditt varumärke.
  • Fundera över hur du ska marknadsföra dig och sälja din produkt, vilka priser du ska ha och så vidare.
  • Planera inför företagssatretn rörande organisation, lokal, logistik såsom telefonilösningar och utrustning.
  • Se över vilka regler, tillstånd och försäkringar som krävs
  • Registrera ditt företag och sätt en budget

Andra bra saker att tänka på vid företagsstart

Det finns självklart en rad andra saker att tänka på när man ska starta företag, men vad är egentligen det viktigaste? Att lägga kraften där den behövs, behöver du hjälp att navigera genom djungeln av lagar och regler eller behöver du hjälp med marknadsföringen av företaget? Ta då den hjälpen du kan och våga lägga tid på det du påbörjat, bara för att något inte fungerar i början så betyder det inte att du valt fel sak att satsa på så var noga med att fullfölja dina projekt. Sen ska du minnas att du alltid ska känna dig bekväm i dina affärsrelaterade beslut. Något som till exempel Privata Affärer skriver om är hur man till exempel ska lita på sin magkänsla och skriver exempel om att ingå partnerskap med någon annan – gör det bara om det känns rätt, känns det fel är det helt okej att backa ur.